Az aromavíz a levendulaolaj lepárlása során keletkezik, amikor a növényre vízgőzt eresztenek, és a forró gőz kioldja az aromákat. Majd a hűtés során lecsapódó gőz olajra és vízre válik szét, de mindkettő tartalmaz értékes hatóanyagokat. A levendulavízben találhatók a hidrofil vegyületek, a levendulaolajban pedig az összes zsírban oldódó. Ugyanakkor 1000 liter levendulavízben 2 dl levendulaolaj marad oldott állapotban, innen a csodás illata. Emiatt maga az aromavíz a gyógynövény hatóanyagainak a teljes spektrumát adja vissza.
Gyengéd, ismerősnek tűnő, ám mégis mély, összetett illatú aromavíz. A levendula aromavíz a legismertebb, és a legszélesebb körben alkalmazott hidrolátum. A kozmetikai- és az élelmiszeriparban egyaránt sűrűn használt alapanyag.