A levendulavíz
Lavandula Angustifolia Hydrolatum

Az aromavíz

Az aromavíz a levendulaolaj lepárlása során keletkezik, amikor a növényre vízgőzt eresztenek, és a forró gőz kioldja az aromákat. Majd a hűtés során lecsapódó gőz olajra és vízre válik szét, de mindkettő tartalmaz értékes hatóanyagokat. A levendulavízben találhatók a hidrofil vegyületek, a levendulaolajban pedig az összes zsírban oldódó. Ugyanakkor 1000 liter levendulavízben 2 dl levendulaolaj marad oldott állapotban, innen a csodás illata. Emiatt maga az aromavíz a gyógynövény hatóanyagainak a teljes spektrumát adja vissza.

Gyengéd, ismerősnek tűnő, ám mégis mély, összetett illatú aromavíz. A levendula aromavíz a legismertebb, és a legszélesebb körben alkalmazott hidrolátum. A kozmetikai- és az élelmiszeriparban egyaránt sűrűn használt alapanyag.

Felhasználása külsőleg és belsőleg

Külsődleges alkalmazásra, és belsőleges fogyasztásra egyaránt alkalmas.
Általános tulajdonságait tekintve a levendula illóolajhoz hasonló hatás-spektrumot fejt ki, ám ezt igen gyengéden, az emberi szervezet igényeit és teherbírását követve teszi. Fizikai hatása elsősorban a bőrápolás, sérülések ellátása, kondicionálás terén érvényesül. Fájdalomcsillapító, nyugtató, a bőr szöveteit erősítő, támogató hatású.

Belsőleges alkalmazása körében elsősorban a szív és érrendszer, valamint az idegek erősítése, a hormonrendszer harmonizálása céljából kerülhet megfontolásra.
Nyugtató hatása a bőrre, az idegrendszerre, valamint a keringésre egyaránt érvényesül. Lázcsillapításban hatékony segítséget, nyújt, permet formában és bensőleg egyaránt.
A bőrápolásban az érett, vízhiányos bőr ápolásában mindennapos segítséget nyújt bőrpuhító, a hámsejteket támogató hatásmechanizmusával. Növeli a bőr vízfelvevő képességét. A sérült, irritált, égett, vagy a nap káros hatásának kitett bőr kezelésében jelentékeny nyugtató, hűsítő, regeneráló, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Csökkenti a viszketést, csillapítja az irritációt. A pubertáskori bőrproblémák, aknék, miteszerek, pattanások kezelésében antiszeptikus és antibakteriális hatásának köszönhetően jól alkalmazható.

A csecsemő-ápolásban gyengéd bőrtápláló hatásánál fogva, kontraindikáció nélkül használható.
A levendula aromavíz, az aromafürdő- kultúra évezredes hagyományait teremtette meg és teszi lehetővé. A levendula erőteljes tisztító és nyugtató, izomlazító hatásánál fogva a legtöbbet hozza ki a fürdés élményéből. Enyhíti a mentális és fizikai stresszt, ellazítja a megfeszült izmokat, extra nedvességet biztosít a bőrnek.

Enyhíti a kimerültség okozta fejfájás tünetei. Jótékonyan hat alacsony vérnyomásban szenvedők, szédüléssel küzdő idősek, vagy kismamák állapotára.
A szájápolásban mind gyermekek, mind felnőttek számára ideális a szájzuhany, illetve a toroköblítés funkciójára. Használatával megelőzhető a torokgyulladás (illóolaj pótlása javasolt), valamint a száj gombás, bakteriális fertőzései, az íny gyulladása. Fogászati beavatkozások előtt és után hatékony segítség a regenerációban.
Segítség lehet emésztési zavarok esetén, felfúvódás, görcsös bélbántalmak, elégtelen emésztés, vagy más emésztési nehézségekben.

A hajápolásban antibakteriális, gombaölő tulajdonságai, valamint a kemény víztől eltérő ph értéke miatt az érzékeny fejbőr kiváló ápolószere. Tiszta, egészséges, fényes haj és fejbőr hálálja meg a levendula aromavízzel való kezelést. A göndör haj ápolásában, a haj kiszáradása, a göndör struktúra fenntartása és ápolása valósítható meg a levendula aromavíz segítségével, A sötét haj színe, fénye elmélyül a rendszeres használatban.

Vasalókban pótolható vele a csap- vagy desztillált víz. Ph értékének köszönhetően nem tartalmaz kalciumot, és nem képez vízkövet, ami eltömheti a vasaló vízgőz kibocsájtásra alkalmas nyílásait. A vasalt ruhát antibakteriális anyagaival és jó illattal járja át.
Hatékonyan tartja távol az élősködőket és a kártevőket. Bolhák, szúnyogok molyok hangyák nem kívánatos vendégei az otthonoknak, levendulavíz párologtatásával, sokat tehetünk a zavartalan nyugalomért. Közösségbe járó gyermek tetű járvány esetén mindennapos használat mellett is alkalmazhatja a levendula aroma vizet.